Black friday

Lurer du på noe angående Black Friday (også kalt “svart fredag” på norsk)? Da håper vi at du kan finne svar på det du lurer på på denne siden!

Hva er Black Friday?

Black Friday (engelsk for “svart fredag”) er dagen for store rabatter og tilbud, og er tradisjonelt begynnelsen for julehandelen. “Black Friday”-tradisjonen kommer opprinnelig fra USA, men haretterhvert vokst til å bli et verdensomspennende fenomen. Mange ønsker å benytte muligheten til å spare betydelige pengebeløp og gjøre gode kjøp, og mange julegaver blir nok kjøpt akkurat denne dagen.

Når er Black Friday?

Black Friday finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Thanksgiving faller alltid på den fjerde onsdagen i november, noe som medfører at Black Friday finner sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

I 2022 er Black Friday fredag 25. november. Online starter salget allerede klokka 00:00, så det gjelder å følge med.
I tillegg starter mange nettbutikker salget allerede mandag 21. november, og kjører tilbud / black week hele uka!

Hvorfor heter det Black Friday (Svart fredag)?

Det hevdes at navnet Black Friday (Svart fredag) referer til regnskapet til butikkene etter denne dagen – mange butikker går fra kommer av at mange butikker igjen går med overskudd (fra røde til svarte tall i regnskapet). Mange ser også denne dagen som et viktig til hvordan julehandelen kommer til å bli – den sier noe om folks vilje til bruke penger.

En annen teori går ut på at dagen fikk navnet sitt på grunn av de svarte dekkmerkene i veibanen etter den store og travle trafikken på dagen etter Thanksgiving Day.

Når kom Black Friday (Svart fredag) til Norge?

Her i Norge ble vi kjent med shoppingfenomentet Black Friday (Svart fredag) for første gang i 2010. Det var Norwegian Outlet i Vestby som introduserte fenomenet. Den første nettbutikken som arrangerte Black friday var komplett.no, og dette skjedde også i 2010.